Wooden Soldiers

INFO

Zang en gitaar: Frank Wolff
Zang, Indiaas harmonium, ukelele: Agnes Loonstra
Zang: Nora Iburg
Basgitaar: Jan van der Hoeven
Drums: Bart van Gemert
Gitaar: Freek Rijna
Viool: Marthe Lasthuis

Wooden Soldiers

Indiefolk-band uit Nederland, bekend om hun driestemmige samenzang, verrassende sounds en verhalende songs. Ontstaan vanuit folk, laat Wooden Soldiers zich breed inspireren door alternatieve genres (Pop, Americana, Bluegrass, Wereldmuziek) waardoor een moderne, zinnenprikkelende stijl ontstaat: Muziek die je de ene keer zacht wiegt en dan weer meesleurt in een woeste storm.
De wisselende frontzangers en zuivere samenzang doen denken aan Crosby, Stills, Nash & Young en Fleetwood Mac.
Wooden Soldiers verkent de grenzen van het folkgenre; een diepe sound, gelaagde teksten verpakt in aanstekelijke songs die je nog lang bijblijven.

Wooden Soldiers’ tweede EP ‘Second’ (release januari 2016) en tournee – promoted by Maxazine – ontvingen bijzonder positieve recensies van onder meer FestivalInfo, Maxazine en Thenextgig. ”De band valt op, een prestatie als je ziet hoeveel folkbandjes er tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten.”
(3voor12)

In 2019 brengt Wooden Soldiers het langverwachte debuutalbum uit.


De pers over de EP ‘Second’

“Met hun unieke sound van meerstemmigheid en zorgvuldige gekozen instrumenten, is de weg naar waardering niet zo groot meer. Op de nieuwe EP Second staan nummers met elk hun eigen kracht.” – Festivalinfo –

“Met ‘Second’ levert Wooden Soldiers niet alleen een sterke EP af, ook laat het overduidelijk merken klaar te zijn voor de volgende stap. Festival The Brave, EuroSonic/Noorderslag en Into The Woods hebben de afgelopen edities niet goed opgelet. Laat ze nu maar opletten voor de komende editie, want 2016 wordt het jaar van Wooden Soldiers.” – Maxazine –

“Mooie zang en fraaie liedjes. Vooral in de zang als de stem van zanger Frank Wolff samengaat met die van Agnes Loonstra en Nora Iburg is het erg fraai. Voeg daarbij intermezzo’s met een heerlijke viool in de begeleiding en je hebt een moderne folkband die zijn best doet om met vergelijkbare Amerikaanse bands te wedijveren.”  – Thenextgig –

“Of je nu van folk houdt of niet, sympathie voor Wooden Soldiers na het luisteren van deze EP krijg je zeker(…) Eigenheid is erg belangrijk en dat is iets wat Wooden Soldiers zeker bezit. Op Second is dit bewezen en hopelijk kan een Third daar wellicht nog een schepje bovenop doen.”- Festivalinfo –

 

De pers over Wooden Soldiers live

“Wooden Soldiers presenteerde tijdens het eerste optreden van de door Maxazine ondersteunde tour een meesterwerk waarmee Wooden Soldiers zich in het nieuwe jaar meteen op de muzikale kaart zet.”
– Maxazine –

“Fijn positief geluid, zowel in muziek als in bezetting divers. Een levendige band, die als één geheel op het podium staat.”
– 3voor12 –

”De band valt op, een prestatie als je ziet hoeveel folkbandjes er tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten.”
– 3voor12 –

”Een band die speelt alsof ze niets anders doen dan op het podium staan. De combinatie tussen de zoetgevooisde stem van zanger Frank Wolff en de zang en Indiase orgel van zangeres Agnes Loonstra nemen het publiek mee naar hogere sferen. Hier gaan we hoogstwaarschijnlijk meer van horen.” – 3voor12 –

Achtergrond

In 2012 ontstaan als akoestisch singer-songwritersduo, is Wooden Soldiers tot een zeskoppige band uitgegroeid. De eerste EP ‘First’ werd in november 2013 gereleased. Sindsdien won de band bekendheid door het winnen van ‘De Slag Om Stukafest’, deelname aan de finale van ‘Clash of the Titans’ en vele optredens, waaronder in Club 3voor12, Tivoli, Kytopia, Festival Mundial, Le Guess Who mini, Festival Tentstock en Festival the Brave ‘The Battle’. Ze stonden in de Popronde 2014 en speelden in de kwartfinales van de Grote Prijs van Nederland en de Amsterdamse Popprijs.
Op 21 januari 2016 heeft de band hun tweede EP ‘Second’ gereleased in Kytopia, die tot stand kwam door middel van een succesvolle crowdfundingsactie. In 2017 richtte Wooden Soldiers zich volledig op hun in 2018 uit te brengen debuutalbum.

Wooden Soldiers speelt indien gewenst ook in trio- en kwartetbezetting.